5 redenen om te kiezen voor orthomoleculaire therapie

Ik krijg regelmatig de vraag ; ‘Wat houdt orthomoleculaire therapie nu precies in?’ Aan de hand van de 6 onderstaande vragen zal ik je dit proberen uit te leggen.

1. Zelfherstellend vermogen van het lichaam

Bij orthomoleculaire therapie gaan we uit van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het doel hierbij is om iedere cel in je lichaam te voorzien van de juiste ingrediënten. Hiervoor heeft het echter wel de juiste bouwstoffen nodig om deze taak te kunnen volbrengen.

Zie het als een benzine auto, die rijdt ook niet op diesel. Dit zal misschien even goed gaan maar dan weigert de auto dienst. Zo werkt het ook met je lichaam. Lichamelijke en/of geestelijke disbalans zullen uiteindelijk leiden tot klachten, het lichaam probeert je hiermee iets te vertellen.

De huidige maatschappij waarin we leven vraagt veel van ons, zowel op mentaal als fysiek vlak. Daarbij is de kwaliteit van voeding aanzienlijk achteruit gegaan. Wat eten we eigenlijk nog vers uit de tuin of onbewerkt? Wanneer we dit wel doen, dan laat wetenschappelijk onderzoek zien dat de bodem door de jaren heen een stuk armer is geworden aan voedingsstoffen.

Kortom het lichaam heeft meer stoffen nodig in deze huidige omstandigheden, maar krijgt minder.

2. Holistische aanpak

Binnen de orthomoleculaire leer kijken we naar het totaal plaatje van jou als mens. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat we kijken naar meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij een verstoring van het lichaam.

5 redenen om te kiezen voor orthomoleculaire therapie - Praktijk Marije Hoof

Zo staan bijvoorbeeld darmproblematiek en psychische klachten vaak met elkaar in verbinding. Maar ook longproblematiek en hormonale disbalans kunnen zich uiten in buikklachten.

Kortom: Samen gaan we opzoek naar de kern van het probleem en proberen die aan te pakken i.p.v. symptoombestrijding toe te passen.

3. Natuurlijke aanpak

Omdat er binnen de orthomoleculaire leer wordt uitgegaan van het zelf herstellend vermogen van het lichaam zullen we dit ook altijd proberen te stimuleren d.m.v.;

  1. voeding
  2. leefstijl aanpassingen
  3. supplementen

Mocht ik twijfels hebben over te oorzaak of de ernst van je klachten zal ik altijd het advies geven om contact op te nemen met je huisarts. Je kunt deze 2 behandelingen dan prima met elkaar combineren. Het kan juist een hele waardevolle aanvulling zijn op elkaar. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde medicijnen zorgen voor tekorten. Hieronder enkele voorbeelden:

AntibioticaMagnesium, calcium, kalium, ijzer, zink, vitamine K, biotine, andere B-vitamines + C, ijzer, sterke vermindering darmbacteriën (daarom probiotica sterk geadviseerd tijdens een antibioticakuur).
AnticonceptieVitamine B6, B12, B3, bètacaroteen, Q10, vitamine E, zink, magnesium, selenium en vitamine C.
Antidepressiva, SSRINatrium, melatonine, vitamine B11, B12 + verhogen de eetlust.
Maagzuurremmers/maagzuurbinders (protonpompremmers als Omeprazol)Vitamine B12, bètacaroteen, Q10, vitamine C + aantasting darmflora door veranderde zuurgraad en daarmee op lange termijn mogelijk tekorten aan alle voedingsstoffen (ook aminozuren, vetten, vetoplosbare vitamines).

Kortom: Samenwerken aan een gezond lichaam met meerdere disciplines kan een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheid.

4. Je ziet door de bomen het bos niet meer

Door alle voedings- en leefstijladviezen van tegenwoordig weet je niet meer wat je nu wel of niet moet doen. Je krijgt van mij handvaten om deze direct toe te kunnen passen. Soms zitten we in 1 keer op de juiste weg en soms vraagt dit om bijsturing. Uiteindelijk gaan we kijken naar wat voor jou werkt. Een behandelplan is maatwerk, afgestemd op jouw lichaam.

Kortom: Een behandelplan op maat zorgt ervoor dat het voor jou werkt, zodat je dit ook op langere termijn weet toe te passen. Geen quickfix maar een investering op langere termijn.

5. Chronische ziekten

Nederlanders worden steeds ouder: in 2030 is de levensverwachting van mannen 82 jaar, die van vrouwen 85. Mede door de vergrijzing telt Nederland in 2030 circa 7 miljoen mensen met een chronische ziekte. Dat is ongeveer 40% van de bevolking; nu is dat nog 32%. De sterfte aan coronaire hartziekten en beroerte is sterk gedaald en zal naar verwachting verder afnemen. De sterfte aan longkanker en dementie zal stijgen: in 2030 is dementie de belangrijkste doodsoorzaak.

Eén van de belangrijkste uitkomsten van de VTV Volksgezondheid Toekomst Verkenning is de stijging van het aantal chronisch zieken. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Daarbij zal ook het aantal mensen met twee of meer aandoeningen toenemen.

In de orthomoleculaire geneeskunde ligt de nadruk in de eerste instantie op preventie. Het doel hierbij is gezond ouder worden.

‘De tijd om te werken aan je gezondheid is als je nog gezond bent.”

Roken is verreweg de belangrijkste oorzaak van sterfte en ziekte gevolgd door overgewicht, weinig bewegen en ongezonde voeding. Het percentage mensen met overgewicht is maar liefst 48%. Een op de drie Nederlanders beweegt weinig en dit zal ook in 2030 zo zijn.

Kortom: Stel jezelf de vraag: ‘Denk jij dat je met je huidige leefstijl over 5,10,20,30 jaar nog gezond bent?’

Samenvatting:

Om duurzame oplossingen te vinden voor chronische ziekten en aandoeningen moeten we terug naar de basis: Waarom worden we ziek, hoe kunnen we ziekte voorkomen en wat moeten we doen als aandoeningen toch uit de hand lopen? Een eerlijke kijk op onze eigen levensstijl en onze voeding is noodzakelijk om na te gaan waar het fout loopt. Het is inmiddels aangetoond dat een behandelwijze met voeding en voedingsstoffen een belangrijke rol speelt bij veel diverse aandoeningen en ziektebeelden. Een orthomoleculaire behandelwijze is een behandeling met voedingsstoffen in doseringen die vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) uitkomen en worden beschouwd als optimaal.